Klanten vertellen we vaak dat er in de markt 2 tot 4 keert de (netto) jaarwinst (na ondernemersbeloning) wordt betaald + de actuele voorraadwaarde.

Dit is geen waardering, het is puur onze ervaring van wat er in de markt wordt betaald voor vergelijkbare bedrijven. Dat is een belangrijk onderscheid J

Om je een idee te geven of men eerder op ‘2 keer’ of op ‘4 keer’ uitkomt, kunnen we de onderdelen van de waarde-app op de homepage wel goed gebruiken.

In de basis gaat het allemaal om 3 elementen: Geld, Tijd en Risico en die hebben we in de tool geprobeerd te vangen:

De (genormaliseerde!) netto winst (na ondernemersbeloning!) is essentieel. Waarde bepalen wij op basis van het vermogen van een webshop om toekomstige winsten te realiseren. De winst is dus de basis.

Orderhistorie: hoe ouder een bedrijf, hoe stabieler wij verwachten dat de toekomstige resultaten zijn in te schatten en dus hoe zekerder ze zijn (een bedrijf dat al 20 jaar iedere maand €3.500 winst maakt, is beter voorspelbaar dan een bedrijf dat net 6 maanden bestaat en een vergelijkbare winst maakt).

Gratis bezoekers: webshops die veel traffic inkopen via Google Ads, Marktplaats, Social media e.d. kennen een hogere mate van afhankelijkheid dan webshops die vooral traffic ontvangen via eigen newsletters, direct traffic en organic Google. Een lagere afhankelijkheid is een lager risico: de toekomst is beter te voorspellen.

(in een DCF waardering deel je de toekomstige winsten door het rendementseis die is gebaseerd op het risico: hoog risico = hoge rendementseis. Deel je winsten door een hogere rendementseis, dan is de uitkomst (de waarde) lager).

Conversie: Lage conversie betekent meer traffic vereist (veelal ingekocht), wat je weer iets afhankelijker maakt van de bronnen van de traffic. Weegt niet zwaar mee.

De order afhandeling: dropshipping geeft een enorme afhankelijkheid (van zowel de producten (kwaliteit en beschikbaarheid) als de levering: het hoogste risico. Als 2e het eigen magazijn: voor vooral kleinere ondernemers is hier een risico i.v.m. ziektes, overmacht e.d. Het laagste risico geeft o.i. fulfilment bedrijven: de eigen voorraad van de ondernemer en het magazijn wordt professioneel gerund door een groot bedrijf wat rekent op uitval e.d. en hier op is ingesteld. Hoogste mate van continuïteit.

Software: Eigen bouw geeft grote afhankelijkheid. Zeker bij verkoop: dan kan de koper moeten terugvallen op de verkoper voor updates of op developers die zich eerst het gemaakte systeem eigen moeten maken. Als tweede open source: veel developers kunnen er mee werken, maar uurtje factuurtje per wijziging. Het laagste risico vinden wij Hosted Software: je kan er bijna niets zelf in kapot maken, hoge beschikbaarheid en voor de wijzigingen die je kan doen zijn geen developers nodig. Voor de meeste shops is dit de juiste keuze. Voor grote webwinkels vaak niet meer.

Leveranciersafhankelijkheid: als je 1 leverancier hebt waar je jouw assortiment haalt en je wissel niet makkelijk, dan ben je enorm afhankelijk. Dat is een flink risico en dat vertaalt zich in een hogere rendementseis.

Afhankelijkheid van de eigenaar: dezelfde redenering gaat hier voor op: als een ondernemers zijn kennis goed heeft verwerkt in werkprocessen en de inkoop (contacten) bij personeel heeft ondergebracht, dan kan het bedrijf makkelijker zonder hem en is de onderneming makkelijker overdraagbaar (en het risico is lager).

Toetredingsbarrieres: als concurrenten niet makkelijk de markt kunnen betreden (omdat ze geen toegang hebben tot jouw assortiment of intellectueel eigendom bijvoorbeeld), dan is de ondernemer beter in staat zijn toekomstige marge te beschermen: ergo een lager risico en dus een hogere waarde.

Dit kan je ook nog lezen ter aanvulling: https://www.webshopovername.nl/kennisbank/discounted-cash-flow

(deze methode zit achter de tool).